Микробите што останале некаде во уринарниот тракт ги предизвикуваат овие инфекции. Циститис (инфекции на долниот уринарен тракт) се пе најчестиот вид инфекција. Поради некои анатомски разлики, овие инфекции почесто се забележуваат кај жените.

Симптоми на инфекции на уринарниот тракт:

• Болка или печење при мокрење

• Лош мирис на урината

• Хипогастрична болка особено кај жени

• Гадење или повраќање

• Слабост

• Често мокрење

• Треска/температура

Ако ги имате овие симтоми, треба да го посетите вашиот лекар. Целосната анализа на урината и тестовите за уринарна култура ќе помогнат да се открие/дијагностицира дали има инфекција или што ја предизвикува оваа инфекција. Во некои случаи, покрај анализата на урината, потребни се и методи како ултразвук, компјутерска томографија (КТ) и цистоскопија.

Покрај лековите што ви ги дава вашиот лекар, следниве мерки на претпазливост, исто така, помагаат да се намали инфекцијата:

• Пијте многу вода

• Редовно празнете го мочниот меур

• Воздржете се од прекумерно пиење алкохол иликафе

• Земајте доволно витамин Ц.

• Почесто мокрете • Консумирајте црвено овошје или чај од билки