БЛОГ

ЛАБОРАТОРИЈА ЗА МЕДИЦИНСКА АНАЛИЗА

Лабораториските анализи на примероци на крв, урина, фецес и брис во нашата лабораторија се анализираат физички, хемиски, микроскопски, имунолошки, серолошки или хематолошки. Добиените резултати се користат за дијагностицирање и лекување на болест. Точната и брза анализа на резултатите се особено значајни. За да го сториме тоа, внимателно ги избираме нашите уреди, реагенси и целиот потрошен материјал и ги следиме сите протоколи за нивно одржување и чистење. Ние ги применуваме најновите технологии...

АКТИВНОСТИ НА АКИН ЛАБОРАТОРИЈА ВО БОРБАТА ПРОТИВ КОВИД-19

Вирусот Ковид-19 кој Е ПРИСУТЕН ВО скоро секоја земја во светот и МНОГУ БРЗО СЕ ШИРИ, Е ПРИСУТЕН И КАЈ НАС. Ние ги спроведуваме сите мерки и активности како наша должност за намалување на ширењето на епидемијата, како дел од целокупниот здравствен ситем ставен во функција на сузбивање на локалната трансмисија на вирусот. Наша должност е не само да го дијагностицираме присуството на вирусот туки и да помогнеме во намалувањето на...

КАРДИОЛОШКИ БИОМАРКЕРИ

Срцето е највиталниот орган, затоа што ако тоа престане да работи, пациентот не може да живее. Овој орган ни овозможува пренос на крв со јаглерод диоксид и други штетни материи со помош на белите дробови и размена со чистата крв со кислород до сите клетки од нашето телото. Покрај ЕКГ, потребни се и ЕКО и стрес-тест, дополнителни анализи на крв за да се види дали нашето срце е здраво или дали...

Инфекции на уринарен тракт

Микробите што останале некаде во уринарниот тракт ги предизвикуваат овие инфекции. Циститис (инфекции на долниот уринарен тракт) се пе најчестиот вид инфекција. Поради некои анатомски разлики, овие инфекции почесто се забележуваат кај жените. Симптоми на инфекции на уринарниот тракт: • Болка или печење при мокрење • Лош мирис на урината • Хипогастрична болка особено кај жени • Гадење или повраќање • Слабост • Често мокрење • Треска/температура Ако ги имате овие...

СЕКСУАЛНО ПРЕНОСЛИВИ БОЛЕСТИ

Постојат повеќе од 40 познати болести кои можат да се пренесат преку незаштитен сексуален однос. ХИВ, ХСВ, хепатитис Б, хепатитис Ц, сифилис, кламидија и гонореја се најпознати од овие болести. Општо, кај овие болести не се забележуваат никакви или многу благи симптоми и затоа овие видови на болести можат да се шират многу брзо. Покрај тоа, луѓето кои имаат една од овие болести, се склони да се заразат и од други...

Copyright © 2020 – All right reserved. Design and Advertising +905323376219 DMCA.com Protection Status